Фатальні помилки усного перекладу в міжнародних справах

Сумний досвід у міжнародних справах

Блог

21 Травня 2022
«Рекламні ляпи» та їх наслідки

Величезна кількість помилок у зовнішньоекономічній діяльності і в інших міжнародних справах допускається через невірний усний переклад. І часом такі помилки призводять до втрати цілих статків або міжнародних конфліктів.

important-negotiations
Під час переговорів Bank of America з близькосхідним банком, «депонований у третьої особи», у французькому варіанті перекладу пролунав як «шахрайство»
Шахраї з банку

Сумний випадок фінансового провалу, через неправильне розуміння слова з безліччю значень, стався з Bank of America. Банк отримав можливість купити один близькосхідний банк. Але самовпевнений директор загордився, що досить добре знає французьку мову, вирішив заощадити на перекладачеві і не привернув до переговорів професіонала. В результаті його скупість і легковажність коштували банку багатомільйонної угоди. У фіналі переговорів директор запропонував по-французьки «до дотримання умов контракту умовно депонувати гроші на рахунках третіх осіб». Продавці банку, принижені такою пропозицією, гнівно перервали переговорний процес. А непорозуміння сталося через неправильне переведення банківського терміну «депонований у третьої особи», який у французькому варіанті пролунав як «шахрайство». Зрозуміло, добропорядним продавцям не залишалося нічого іншого, як шукати іншого покупця, хоча Bank of America - більш ніж порядний покупець.

Турки і індички

Одного разу престижна школа «Академія Філліпса в Ексетері», коли тільки відкрила свою програму SYA в Барселоні, готувалася святкувати День подяки. Директор доручив своїй молоденькій секретарці, каталонці, яка володіла іспанською та англійською мовами, дістати кілька індичок - традиційне м'ясо до цього американського свята. Дівчина, не довго думаючи, подзвонила в Турецьке консульство. Адже вона не знала всіх значень англійського слова «turkey», що має на увазі індика або індичку, а при написанні з великої літери - Туреччину.

Загалом, турки з радістю погодилися прийти на свято. Під час розмови з вдячними іноземцями дівчина уточнила у шефа, в якому вигляді повинні бути турки, і той відповів: «Найкраще в ощипаннім. Так менше мороки з ними буде». Дівчина здивовано перевела слова директора туркам. Ні, ті не здивувалися. Ті жахливо обурилися і образилися. Ось так, через незнання перекладачем тонкощів англійської мови і американських національних традицій вибухнув маленький міжнародний скандал.

justice
Екскурс в історію. Нюрнбергский процесс
Троянський кінь

У 1946 році на Нюрнберзькому процесі свідчення Герінга на англійську мову перекладала працівниця комендатури США, яка добре знала німецьку мову, але не мала досвіду синхронного перекладу. Спочатку трансляція йшла без проблем, але, коли рейхсміністр вимовив фразу «політика троянського коня», перекладачка, яка не знала античної історії, запнулася, почервоніла і мляво пробурмотіла: «Якийсь кінь?..» Затримка тривала одну мить, але цього вистачило, щоб внести сум'яття в процес. Ні про що не підозрюючи, підсудний продовжував давати показання, але думка через порушення синхронізації була втрачена. Начальник перекладачів-синхроністів зупинив допит і замінив зніяковілу дівчину іншою, більш досвідченою.

Хочете, щоб Вас завжди правильно розуміли?

До переговорів з іноземними партнерами, міжнародних процесів і заходів залучайте лише досвідчених фахівців усного перекладу, навіть якщо Ви чудово володієте мовою. Замовте усний переклад прямо зараз!

Замовити переклад
Winsell Group
Winsell Group

Бюро перекладів Winsell Group спеціалізується на наданні послуг усних та письмових перекладів. Виконуємо переклад текстів, сайтів та ігор носіями мови з/на 100+ мов світу.

Чому ми

Зв'яжіться з нами будь-яким чином, зручним для Вас:

Зателефонуйте нам!

Завжди раді співпраці!

Ми знаходимося:

Україна, м. Київ

Напишіть нам!

info@winsell-translation.com

Зателефонуйте нам!

+38 (0) 73 55 11 707

Хочете заощадити час та гроші? Заповніть та відправте заявку на переклад прямо зараз!
Читайте у нашому Блозі
written-translation-of-advertising
До яких збитків призводять помилки в перекладі реклами

«Чемпіоном» тут є Ford на латиноамериканському ринку. Так, просуваючи в цей регіон свою нову модель Fierra...

shameful-advertising-translation
Як Parker осоромився з перекладом реклами

Parker Pen Company витратила купу грошей на судові тяжби, через неточності перекладу реклами...

advertising-translation-errors
Фатальні помилки усного перекладу в міжнародних справах

Сумний випадок фінансового провалу, через неправильне розуміння слова з безліччю значень...

Ще залишились питання? Задайте їх прямо зараз!